Göçle Başlayan Dize Direnişle Biten Şiir -Karar Gazetesi-

Türk şiirinin genç isimlerinden Burak Ş. Çelik’in ‘Barışta Elverişsiz’ isimli ilk kitabı, raflarda yerini aldı. İnsanın modernite karşısındaki cinneti ve dramını dizelere döken Çelik, şiirlerinde cennetten dünyaya düşen faninin olduğu kadar köyden kente göçen insanın serüvenini de anlatıyor. Şair, traktör başındaki günlerinden Roma’nın soğuk sokaklarına, Tiber Nehri’nin kanlı sularına, Anadolu’nun küçük ilçelerindeki öğretmenlik anılarına uzanan yolda dünyaya ve hayata başkaldırıyı şiirle deniyor.

Burak Ş. Çelik şiirlerinin konusu etiyle kemiğiyle insandır. Geçtiği morgların önünde ürken, coşkulu, yıkmaya meyilli, ancak kimi zaman da toprağında soluklanan mültecilere, işçi çocuklara bakmadan duramayan bir insan.

günaydın mültecilere
günaydın dilencilere
devir saati sarkmış ceketinin cebinden zinciriyle
döllemiş filizlenmiş mikroplarını
ayaları kıpkırmızı soğuktan
semtimin en varoş abisi ah
gün aydı aydı çoktan

Barışta Elverişsiz ikilem şiirlerinden oluşuyor. Ayak basılan gerçeklik ve göz dikilen idealar arasında uzanıp giden bir ikilem. Çelik, ilk şiir kitabı Barışta Elverişsiz’de uzun bir göçün şiirini de yazıyor. Bu göç cennetten dünyaya düşen faninin milyonlarca yıllık serüveni olduğu kadar köyden kente göç eden insanın bir ömürlük serüvenidir de. Şair, babasıyla geçirdiği traktör başındaki günlerden Roma’nın soğuk sokaklarına, Tiber Nehri’nin kanlı sularına, Anadolu’nun küçük ilçelerindeki öğretmenlik anılarına uzanan yolda dünyaya ve hayata başkaldırıyı şiirle deniyor.

Anadolunun kuzey noktasında şark hizmetinde
Yaşamaktan canı çıkmış bir öğretmen ben

Modern hayat içinde sıkışıp kalmışlığı, insanın modernite karşısındaki cinnetini ve dramını kaleme almış şair. Hamasete yaslanmadan, gür bir sesle dile getirilmiş bir cinnet bu. Soyut kavramlar, soyut hayaller ve birtakım ideolojik temayüllerden öte; ancak yaşanılanların yazıldığı izlenimini veriyor şiirler; samimi bir eda taşıyorlar.

Kaçışım herhangi bir ideolojiye bağlanabilirdi
Konalgalarım her seferinde değişmeseydi belki

Popüler kültür ve unutulmaya yüz tutmuş değerler karşısında tespitlerde bulunan Çelik, sitemlerini de yer yer dile getirmekten geri durmuyor.

acı çekmiyorduk
anamız avradımız ölse çekmiyorduk
daha moda acılar daha moda girmeden
acıtıyordu canımızı

Çelik’in, kelime seçiminde ise titiz davrandığı ilk bakışta göze çarpıyor. Yığışık, yılık, yortmak, töretanımaz, zıhlanmış, konalgalarım, ceste ceste, bizleme, savran, istralya, ticaniler, bocurgatım, kayşadı gibi yaygın olmayan bir dizi kelimeyi dizelere yedirmiş şair. Ayrıca kelimelerin birbiriyle ses bakımından uyumlu olmasına da dikkat ettiği göze çarpıyor (Kayşadı susuşum isyanın doruklarına).
Başarılı bir ilk kitap olmuş Barışta Elverişsiz. Hece Yayınları şiir dizisinden çıktı. Tavsiyemizdir.

Kemal ÇAKIR -Karar Gazetesi- (15 Nisan 2019)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram
Takip Edin!